Calathea Crocata – En Färgsprakande Växt Att Förgylla Hemmet Med

Calathea Crocata är en av de vackraste växterna du kan ha i ditt hem. Den här växten är känd för sin färgsprakande blomning och fantastiska bladverk. Här nedanför följer sex avsnitt som kommer att förklara olika aspekter av denna underbara växt.

Calathea Crocata
Calathea Crocata

Calathea Crocatas Ursprung Och Egenskaper

Calathea Crocata är ursprungligen från Sydamerika och tillhör familjen Marantaceae. Det som gör denna växt så speciell är dess vackra blommor som strålar i orangea, gula och röda nyanser. Dessutom har den ett fantastiskt bladverk med mjuka, gröna blad som har en vacker kontrast mot den orangea blomman.

 Var Och Hur Man Skall Placera Växten

    Calathea Crocata trivs som bäst i ljusa rum men inte direkt i solljus. Placera den på en plats där den får indirekt ljus och undvik att placera den i utkanten av rummet. Temperaturen ska vara mellan 18-24 grader, det vill säga, undvik dragiga och kalla utrymmen.

 Vattning Och Luftfuktighet

Calathea Crocata behöver regelbunden vattning och är känslig för både över- och underbevattning. Bevattning ska ske när jorden känns torr vid en fingertoppstest. En annan viktig aspekt för Calathea Crocata är hög luftfuktighet, därför är det viktigt att spraya plantan regelbundet med vatten.

Näring

Calathea Crocata är en växt som behöver regelbunden näring för att må bra och blomstra. Näring ska ges under vår- och sommarsäsongen och bör innehålla spårämnen som järn och magnesium. Det finns speciell gödning för Calathea-växter på marknaden.

Skadedjur Och Sjukdomar

Calathea Crocata är en växt som är känslig för skadedjur som spinnkvalster, vita flygare och bladlöss. Det är viktigt att undersöka växten regelbundet och agera snabbt om man hittar några skadedjur. Det finns olika lösningar på marknaden för att ta bort skadedjur. Sjukdomar som Calathea Crocata kan drabbas av är svampsjukdomar och röta. För att undvika dessa sjukdomar är det viktigt att inte övervattna plantan.

Föröka Calathea Crocata

Calathea Crocata kan förökas genom delning av plantan. Det är en enkel process som bör göras under vår- eller höstsäsongen. Dela plantan i mindre delar och placera i nya krukor med ny jord. Se till att ge tillräckligt med näring och vatten för att hjälpa de nya plantorna att etablera sig.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Calathea Crocata en fantastisk växt som kan tillföra en färgsprakande touch i ditt hem. För att få den att trivas på bästa sätt, se till att placera den i ett ljust, men inte direkt solljus, utrymme. Ge den regelbunden vattning och hög luftfuktighet samt näring under våren och sommaren. Se också till att undersöka plantan regelbundet för skadedjur och sjukdomar och agera snabbt om något upptäcks. Genom att följa dessa enkla riktlinjer kommer din Calathea Crocata att blomstra och ge dig glädje under lång tid framöver.