Ätbara blommor

Ätbara blommor har använts i matlagning i tusentals år och är ett fängslande tillägg till vår kost som ofta förbises. Från gamla kinesiska recept till victorianska banketter, de har prytt tallrikar med deras levande färger och unika smaker. Dessa blommor tillför inte bara estetik till rätter utan också en rad smaker – från sött och blommigt till pepprigt och kryddigt.

Säkerhet och Val

Ätbara blommor vid en äng

Innan du bestämmer dig för att lägga till ätbara blommor till ditt kök, är det viktigt att veta vilka blommor som är säkra att äta. Inte alla blommor är ätbara, och vissa kan till och med vara giftiga. När du väljer blommor för konsumtion, var noga med att identifiera dem korrekt och kontrollera att de inte har behandlats med skadliga kemikalier, som bekämpningsmedel. Det är också viktigt att vara medveten om att vissa människor kan vara allergiska mot ätbara blommor, så prova en liten mängd först.

Populära Ätbara Blommor:

Ringblomma

Ringblomma, även känd som Tagetes, är en av de mest populära ätbara blommorna. Den har en kryddig, pepprig smak och används ofta i sallader eller som garnering. Dess levande gula och orange blommor ger en pop av färg till rätter.

Ätbara Rosor

Rosor är en annan populär ätbar blomma. Alla rossorter är ätbara, och smaken varierar beroende på typ, färg och jordförhållanden. Generellt sett har rosenblad en söt, blommig smak som passar utmärkt i både söta och salta rätter.

Nasturtium – Krasse

Nasturtiums är ätbara blommor med en pepprig smak som liknar vattenkrasse. Deras blomma, löv och frön är alla ätbara och kan användas för att lägga till smak och färg till sallader.

Kronärtskocka

Kanske inte alla vet att kronärtskocka faktiskt är en blomma. Den stora knoppen äts innan blomman blomstrar. Kronärtskockor har en mild, nötaktig smak och är utmärkta att koka, steka, grilla eller ånga.

Lavendel

Lavendel är en annan blomma som ofta används i matlagning, särskilt i söta rätter och bakverk. Det är dock en mycket kraftfull blomma, så det är bäst att använda den sparsamt.

Användning i Matlagning

Ätbara blommor kan användas på många olika sätt i köket. De kan användas som garnering på allt från sallader till desserter, mixas in i smoothies, stekas, kokas, eller användas i teer och cocktailer. Blommorna kan också användas för att smaksätta oljor, vinäger, socker och salt.

De kan även användas i en mängd olika rätter. Ringblomma och nasturtium kan läggas till sallader för en pop av färg och en unik smak. Rosor och lavendel kan användas i bakverk, glass, eller till och med för att smaksätta lemonad. Kronärtskockor är en mångsidig blomma som kan stekas, grillas, kokas eller ångas.