Kategoriarkiv: Blomster

Juliga blommor

Julen är en tid för att fira med familj och vänner och vad kan vara mer passande än att fylla hemmet med skönhet och färg genom att välja de rätta blommorna. Passa på att köpa juldekorationer när någon skola i närområdet anordnar julmarknad. Det är ett bra sätt för ungdomarna att samla in pengar till klassen. Läs mer här om andra sätt att tjäna in pengar till klasskassan. Här är några tips om hur man väljer blommor för att skapa en julig atmosfär i ditt hem:

  1. Välj röda och gröna färger – Traditionella julblommor är röda och gröna. Röda rosor, amaryllis, och julstjärna är alla bra val för att skapa en julig känsla. Gröna kvistar som gran, tallskott eller eukalyptus är också en bra idé för att skapa en naturlig känsla av jul.
  2. Använd frukt och bär – Förutom blommor, kan du också använda frukt och bär för att skapa en julig känsla.
  3. Tänk på växternas livslängd – Välj blommor och växter som har en lång livslängd, så att du kan njuta av dem under hela julen. Amaryllis och julstjärna är bra val eftersom de kan hålla i upp till en månad eller mer.
  4. Var kreativ – Var inte rädd för att vara kreativ med din blomdekoration. Tänk utanför boxen och prova olika kombinationer av blommor, växter och färger.
  5. Använd ljus – Ljus är också viktigt för att skapa en julig känsla. Tänk på att använda ljus i din blomdekoration, det kan vara levande ljus eller LED-ljus. Tänk på säkerheten och lämna aldrig levande ljust utan uppsikt.

Julen är en tid för gemenskap och glädje. Fyll ditt hem med vackra blommor för hela tjocka släkten att njuta av. Med dessa tips kan du skapa en julig och inbjudande atmosfär i ditt hem som kommer att få alla att känna sig välkomna.

Buskar som blommar tidigt

Även om vi bara är i februari så finns det faktiskt buskar som kan slå ut och blomma tidigt. Särskilt om du köpt en villa av en mäklare Hässleholm eller i andra delar av Skåne. Ett av de träd som blommar först är hybridkejsarolvon som är ett buskplanta. I landets södra delar kan den blomma redan i januari. Busken blir stor och blommorna som är rosa är mycket väldoftande. En annan växt som blommar tidigt är magnolia, en klassiker och som finns i flera olika varianter och för mig är det en personlig favorit. Det är en urtidsväxt som har funnits i miljontals år och i år ska jag själv plantera en rosenmagnolia som jag tycker har en sådan vacker rosa färg. Den ska planteras tidigt på våren för att den ska kunna stabilisera sig under sommaren och blomningen sker vanligtvis i april men det beror såklart på var i landet du befinner dig.

Ett spanskt apelsinträd

Jag måste bara blogga om mitt fantastiska spanska apelsinträd. För fem år sedan var jag och en väninna på spanska solkusten för att hon var intresserad av att köpa fastighet där och jag blev helt galen i de vackra apelsinträden som fanns lite varstans. Först hade jag tänkt att köpa med mig ett hem men enligt Jordbruksverket är det förbjudet att ta in citrusväxter och jag orkade inte deklarera. Väl hemma igen så fanns det på handelsträdgården nära mig ett apelsinträd från Spanien till salu som jag slog till på. I år var första gången den gav frukt. Det var inte så söta i smaken men jag är överlycklig ändå och det fantastiska var doften som blommorna spred. Vi bor i ett kallt land så jag har mitt träd inomhus större delen av året så jag får pollinera det själv med en pensel. Det är snart dags för att börja ge det näring igen och hoppas på god tur med blomstringen även detta år.

Apelsinträd med frukt

Julstjärnor skötselråd

Julen närmar sig med stormsteg och en av favoritblomma hos många är julstjärnan. Det är egentligen en buske som växer vilt i Latinamerika men som förädlats så den passar som krukväxt. Många upplever att växten snabbt vissnar men för många handlar det att man inte tagit hand om den rätt. Julstjärnor är känsliga för drag så därför ska du undvika att välja en i affären som stått nära entrén. Skydda sedan växten på vägen till bilen och placera den inte på ett dragit ställe i hemmet. Tänk även på att växten vill ha solljus och vattna den cirka varannan dag. Jorden ska inte vara indränkt med vatten utan vattna måttligt. Följ dessa råd så kommer julstjärnan att hålla sig fin under hela julen. Jag vill även påminna om att var vaksamma med ljusen i jul. Visst är det mysigt men det sker många bränder under denna säsong. Så för din trygghet var garderad så du får en fin advent och jultid.

Röda och vackra julstjärnor
ljus och juldekorationer

Ett enda långt kretslopp

Det är så härligt att vara ute nu. Vårlökarna blommar för fullt, knopparna på magnolian  är på väg att slå ut och det går att ana ett ljusgrönt skimmer som börjar sprida sig i hela naturen. Visst är kretsloppet fascinerande. Allt vissnar ner på hösten för att sedan ta ny fart när våren kommer. Just kretsloppet har fått mig att fastna allt mer i olika teorier som kopplas till new age. Märkligt att det kallas new age förresten när lärorna är minst lika gamla, i vissa fall äldre, än många västerländska dito. Zen räknas till new age har jag förstått och planeringen av min zen-hörna i trädgården går framåt. Maken har bokat in grävning av dammen, handgräva blir helt enkelt för krävande. Har ni tänkt på hur rogivande det kan vara att gräva förresten? Jag är som inne i en bubbla när jag gräver och planterar i trädgården. Antar att gräva är min version av mindfulness. Jag gräver och rensar i jorden samtidigt som jag gräver och rensar ut bland tankarna. Inte dumt alls.

m

Blodnäva

En riktig favorit i släktet Geranium är Blodnävan. Det är en av få arter av geranium som växer vilt i Sverige. Det är även en härlig trädgårdsväxt. Det finns olika sorter av Blodnäva så det är inte samma art som växer i naturen som vi har i våra trädgårdar.

Den vanligaste Blodnävan i trädgården är Max Frei som är en underbar växt. På sommaren har den rosalila blommor som är otroligt vackra. På hösten ger bladverket färg åt trädgården eftersom de blir spraknde röda. Inte konstigt att just Max Frei utsågs till årets Perenn 2002.

Max Frei
Max Frei