Kategoriarkiv: Privat

Tobaksodling och moderna användningsområden

Tobaksodling har en lång och komplex historia som sträcker sig över flera kontinenter och kulturer. Från dess traditionella användning i ceremonier till dagens kommersiella produkter, har tobak alltid varit en central del av mänsklighetens kulturella och ekonomiska landskap. Men med den teknologiska utvecklingen och förändrade konsumtionsvanor har tobakens roll i samhället förändrats.

Engångsprodukter

Historik och odling

Tobak, vetenskapligt känt som Nicotiana tabacum, är en gröda som traditionellt odlas i varma klimat. Plantan har odlats i Amerika i tusentals år och introducerades i Europa av spanjorerna på 1500-talet. Tobaksbladen torkas och fermenteras för att framställa råtobak, som sedan kan bearbetas ytterligare för att skapa olika tobaksprodukter.

Nikotin: En kraftfull alkaloid

Nikotin är den primära alkaloiden i tobak och är ansvarig för den beroendeframkallande naturen hos tobaksprodukter. Det är en stimulant som kan ge en känsla av eufori och avslappning. Medan nikotin i sig inte är cancerframkallande, är många av de andra kemikalierna i tobaksrök det.

Från traditionella cigaretter till e-cigaretter

Medan traditionella cigaretter har varit den dominerande formen av tobakskonsumtion under det senaste århundradet, har e-cigaretter eller ”vapes” snabbt blivit populära under de senaste åren. Dessa enheter värmer upp en vätska som innehåller nikotin och andra smakämnen för att producera en aerosol som användaren inhalerar. Eftersom de inte producerar tobaksrök, anses de av många vara ett mindre skadligt alternativ till traditionella cigaretter.

Vape och dess inverkan på tobaksindustrin

Med vape-teknikens framväxt har tobaksindustrin sett en förändring i konsumtionsvanor. Många rökare har vänt sig till vaping som ett sätt att minska eller sluta röka traditionella cigaretter. Detta har lett till en ökning av efterfrågan på nikotinlösningar och andra relaterade produkter.

Engångsprodukter inom vaping

Ett relativt nytt tillskott till vapingvärlden är engångsvapes. Dessa engångsprodukter är avsedda att användas tills vätskan eller batteriet tar slut, varefter de kasseras. De är ofta mindre och mer bärbara än återanvändbara e-cigaretter och erbjuder en bekvämlighet för användaren eftersom de inte kräver påfyllning av vätska eller laddning av batteriet. Engångsvapes har blivit populära bland nybörjare inom vaping eftersom de är enkla att använda och inte kräver någon initial investering i en dyrare, återanvändbar enhet.

De finns i en mängd olika smaker och nikotinstyrkor, vilket gör dem tilltalande för en bred publik. Dock har engångsvapes också stött på kritik. Miljöaktivister är oroade över den ökande mängden avfall som dessa produkter genererar, särskilt eftersom de ofta inte återvinns på ett korrekt sätt. Dessutom, eftersom de är billiga och lättillgängliga, finns det oro över att de kan locka yngre användare till nikotinberoende. Det är viktigt att notera att även om engångsvapes kan erbjuda en mindre skadlig upplevelse jämfört med traditionell rökning, bär de fortfarande med sig risker. Nikotin är beroendeframkallande, och långsiktiga effekter av vaping är fortfarande under forskning. Som med alla nikotinprodukter bör individer vara medvetna om riskerna innan de börjar använda dem.

Har genomgång många förändringar

Tobaksodling har genomgått många förändringar genom tiderna, från dess traditionella användning till dagens moderna produkter som e-cigaretter. Medan debatten om hälsoeffekterna av vaping fortsätter, är det tydligt att tobak och nikotin kommer att fortsätta spela en central roll i vårt samhälle. Som med alla produkter är det viktigt för konsumenter att vara medvetna om riskerna och att göra välgrundade beslut om deras användning.

Ett spanskt apelsinträd

Jag måste bara blogga om mitt fantastiska spanska apelsinträd. För fem år sedan var jag och en väninna på spanska solkusten för att hon var intresserad av att köpa fastighet där och jag blev helt galen i de vackra apelsinträden som fanns lite varstans. Först hade jag tänkt att köpa med mig ett hem men enligt Jordbruksverket är det förbjudet att ta in citrusväxter och jag orkade inte deklarera. Väl hemma igen så fanns det på handelsträdgården nära mig ett apelsinträd från Spanien till salu som jag slog till på. I år var första gången den gav frukt. Det var inte så söta i smaken men jag är överlycklig ändå och det fantastiska var doften som blommorna spred. Vi bor i ett kallt land så jag har mitt träd inomhus större delen av året så jag får pollinera det själv med en pensel. Det är snart dags för att börja ge det näring igen och hoppas på god tur med blomstringen även detta år.

Apelsinträd med frukt

Det blev en sista minuten

Mitt i allt påtande i trädgården så råkade vi boka en resa. Ja, hur råkar man boka en resa undrar ni förstås. Jo, jag och maken hade funderat flera kvällar när vi legat och tittat på olika klipp på Youtube om vi inte skulle ta och ta med oss barnen på en liten resa. När jag då gick där påtande i trädgården så kommer maken utrusande och visar att han hittat ett riktigt klipp om vi kan åka redan till helgen. Det kunde vi, så vi bokade! Så nu gäller det alltså att lite snabbt kolla upp vad vi behöver ha med oss och se till så att alla kläder är rena och att alla försäkringar är som de ska. Det borde inte vara nåt problem men jag vill alltid dubbelkolla så att jag kan känna mig lugn under resan. Ska bli riktigt skönt med lite semester! På återhörande!

Röd drink på sandstrand
Liten jordglob i utsträckt hand

Ett enda långt kretslopp

Det är så härligt att vara ute nu. Vårlökarna blommar för fullt, knopparna på magnolian  är på väg att slå ut och det går att ana ett ljusgrönt skimmer som börjar sprida sig i hela naturen. Visst är kretsloppet fascinerande. Allt vissnar ner på hösten för att sedan ta ny fart när våren kommer. Just kretsloppet har fått mig att fastna allt mer i olika teorier som kopplas till new age. Märkligt att det kallas new age förresten när lärorna är minst lika gamla, i vissa fall äldre, än många västerländska dito. Zen räknas till new age har jag förstått och planeringen av min zen-hörna i trädgården går framåt. Maken har bokat in grävning av dammen, handgräva blir helt enkelt för krävande. Har ni tänkt på hur rogivande det kan vara att gräva förresten? Jag är som inne i en bubbla när jag gräver och planterar i trädgården. Antar att gräva är min version av mindfulness. Jag gräver och rensar i jorden samtidigt som jag gräver och rensar ut bland tankarna. Inte dumt alls.

m

Zen-trädgård

Våren är på gång men det dröjer ändå ett tag till innan jag kan börja plantera blommor i trädgården. Sticklingarna frodas på fönsterbrädorna men de måste bli lite större och frostfritt innan de kan flytta ut. Jag har börjar fundera allt mer på det här med new age, mindfulness och dammområdet som jag planerar i trädgården. Jag blir mer och mer sugen på att göra det japansk inspirerat och med tydlig zen-struktur. Det ska bli ett ställe för avkoppling helt enkelt. Men det är ju så himla svårt att planera en sådan grej på papper. Jag har mätt ytan ute i trädgården och sökt efter växter som passar in, men det är inte lätt att se hur det blir på en tvådimensionell ritning. Sonen mumlade något om datorprogram, gratis och 3D, men jag har inte tid att sätta mig in i hur det fungerar. Så när jag satt här och suckade och stånkade som mest över mitt I-landsproblem, hamnade jag på Pinterest. Och där dyker lösningen upp; zen-trädgård i miniatyr. Direkt visste jag hur jag skulle göra för att få en bra översikt och enkelt kunna planera resten av min trädgårdshörna. Maken fick tillverka en skalenlig låda och sedan var det bara att börja planera med hjälp av stenar, sand och olika pysselmaterial. Jag är inte färdig än men här nedanför ser ni tre exempel som jag har inspirerats av.

 

 

 

 

Längtar till våren!

Åh vad den här tiden på året är dryg för oss trädgårdsentusiaster. Det är lite för tidigt att börja driva upp frö till små plantor, trädgården är fortfarande i vinterdvala och gräsmattan skiftar i gult och brunt. Tänk vad härligt det är när de första gröna stråna tittar upp. I väntan på vårsolen roar jag mig med att leta inspiration på nätet och på olika trädgårdsmässor. Det är så roligt att åka runt och träffa likasinnade och utbyta erfarenheter. Nyfiken som jag är har jag börjat fråga de jag pratar med vad det jobbar som. Många tror kanske att trädgårdsintresserade människor även jobbar som trädgårdsmästare. Det trodde jag med tills jag träffade en växtviritous som jobbar som mäklare Örebro och en annan som jobbar som advokat. Alla hade vi växter och trädgården som avkoppling och var rörande överens om att en bättre variant på mindfulness är svårt att hitta. Jag planerar ett litet dammområde i vår trädgård. Funderar på att göra det lite asien-inspirerat med olika sorters vass, bambu, kanske en spaljé för att få lite vindskydd också några bekväma solstolar att sitta i. Dags att leta mer inspiration på nätet.

En hörna i den här stilen skulle jag vilja ha.
En hörna i den här stilen skulle jag vilja ha.

Huset på Ekerö

Hej!
Mitt första inlägg. Välkommen hit, hoppas att ni tycker om blommor och naturens skönhet lika mycket som jag. Min favoritblomma är Geranium och här på Ekerö där jag bor odlar jag massor av dem i min trädgård. Jag tycker om alla blommor men just Geranium tycker jag är så vackra.

Geranium finns det ju massor av olika arter inom. Den mesta kända kanske är den vilt växande blomman som vi kallar midsommarblomster. De odlar jag så klart inte även om jag tycker de är vackra. Däremot plockar jag en bukett varje år på en äng här på Ekerö där de växer. Det är så fint med blommor. Vem blir inte glad av en vacker bukett?

uuyu

Det som är trevligt med Geranium är att de är perenner. De är alltså fleråriga växter. De går dessutom både att ha ute och inne. En tålig växt som ni förstår. Jag har de både ute i rabatterna och inne som krukväxter. Jag tycker att de passar så bra i alla hem. Det spelar ingen roll om ni bor i en modern innerstadsläghet eller, som jag själv, i en villa på Ekerö så är de en välkommen färgklick.

Vilken är er favoritblomma?