Kategoriarkiv: Uncategorized

Säg det med blommor – Protea

Att det finns en symbolik och språk när det gäller blommor och växter vet de flesta. Kanske var det under senmedeltiden symboliken var som starkast men den lever kvar än idag. Vilken typ av blomma du väljer att ge bort beror helt på tillfället och mottagaren. En blomma som är perfekt att ge bort till en kollega som kanske byter avdelning eller varför inte som grattis till en bra prestation är protea.

Protea en vacker blomma

Dennis Klemming älskar verkligen Protea
Dennis Klemmmings favoritväxt – Protea

Bakom lyckade företag kärvs såklart bra management och det går att ta experthjälp av exempelvis Dennis Klemming när det gäller kapitalförvaltning. Däremot behöver även arbetaren få uppskattning och då passar blommor bra. En protea symboliserar i blomsterspråket styrka, mångfald, mod och förvandling. Växten kommer ursprungligen från Sydafrika och finns i ett flertal olika färger – allt från vit och gul till röd och lila. Eftersom det är en tålig växt så blommar den under flera månader.

Ätbara blommor

Ätbara blommor har använts i matlagning i tusentals år och är ett fängslande tillägg till vår kost som ofta förbises. Från gamla kinesiska recept till victorianska banketter, de har prytt tallrikar med deras levande färger och unika smaker. Dessa blommor tillför inte bara estetik till rätter utan också en rad smaker – från sött och blommigt till pepprigt och kryddigt.

Säkerhet och Val

Ätbara blommor vid en äng

Innan du bestämmer dig för att lägga till ätbara blommor till ditt kök, är det viktigt att veta vilka blommor som är säkra att äta. Inte alla blommor är ätbara, och vissa kan till och med vara giftiga. När du väljer blommor för konsumtion, var noga med att identifiera dem korrekt och kontrollera att de inte har behandlats med skadliga kemikalier, som bekämpningsmedel. Det är också viktigt att vara medveten om att vissa människor kan vara allergiska mot ätbara blommor, så prova en liten mängd först.

Populära Ätbara Blommor:

Ringblomma

Ringblomma, även känd som Tagetes, är en av de mest populära ätbara blommorna. Den har en kryddig, pepprig smak och används ofta i sallader eller som garnering. Dess levande gula och orange blommor ger en pop av färg till rätter.

Ätbara Rosor

Rosor är en annan populär ätbar blomma. Alla rossorter är ätbara, och smaken varierar beroende på typ, färg och jordförhållanden. Generellt sett har rosenblad en söt, blommig smak som passar utmärkt i både söta och salta rätter.

Nasturtium – Krasse

Nasturtiums är ätbara blommor med en pepprig smak som liknar vattenkrasse. Deras blomma, löv och frön är alla ätbara och kan användas för att lägga till smak och färg till sallader.

Kronärtskocka

Kanske inte alla vet att kronärtskocka faktiskt är en blomma. Den stora knoppen äts innan blomman blomstrar. Kronärtskockor har en mild, nötaktig smak och är utmärkta att koka, steka, grilla eller ånga.

Lavendel

Lavendel är en annan blomma som ofta används i matlagning, särskilt i söta rätter och bakverk. Det är dock en mycket kraftfull blomma, så det är bäst att använda den sparsamt.

Användning i Matlagning

Ätbara blommor kan användas på många olika sätt i köket. De kan användas som garnering på allt från sallader till desserter, mixas in i smoothies, stekas, kokas, eller användas i teer och cocktailer. Blommorna kan också användas för att smaksätta oljor, vinäger, socker och salt.

De kan även användas i en mängd olika rätter. Ringblomma och nasturtium kan läggas till sallader för en pop av färg och en unik smak. Rosor och lavendel kan användas i bakverk, glass, eller till och med för att smaksätta lemonad. Kronärtskockor är en mångsidig blomma som kan stekas, grillas, kokas eller ångas.

Väldoftande hyacint

En av julens blommor i Sverige är hyacint och den doftar mycket gott. Det går att göra otroligt fina blomsterarrangemang med hyacinter och de gör sig bra på julbordet. Glöm bara inte att använda en engångskamera till julfesten och föreviga dina blommor och gäster. Ett misstag många gör med hyacinter är att de kastar bort den då den vissnat. Gör inte det! Ryck upp löken men låt bladen vara kvar. Sedan ger du löken näring och vatten tills frosten försvinner ur jorden och då kan du plantera den utomhus i din rabatt så får du även en väldoftande vårblomma.

En lila hyacint

Husarknappar – en tålig blomma

Det är redan mitten av september och jag tycker att sommaren har gått så fort, särskilt de veckorna jag hade semester. Fast jag ser fram emot hösten för vi har ändrat vårt bolån och fått ner månadskostnaden, läs mer om Zensum här. Det innebär att vi har råd med en sen höstresa, vi avvaktar lite för att se hur corna-situationen utvecklar sig. Jag har köpt ljung som jag ska plantera ute i trädgården men mina husarknappar står fortfarande i full blom så vill inte slänga dem ännu. Det var första året jag satte husarknappar, men inte den sisa för vilka otroligt tåliga blommor. De har blommat hela sommaren och är som sagt vackra ännu. De tål regn, sol, vind och bevisligen lite kyla. Husarknappar är en ettårig gul växt som ursprungligen kommer från Mexiko. Jag har satt mina i en stor kruka som står på altanen men de ska gå att sätta i en rabatt också.

Husarknappar i en rabatt

Blomma som bringar lycka

Tycker du att det är svårt att välja en bra inflyttningspresent? Du vet hur det är, dina vänner har just köpt deras drömbostad av HusmanHagberg och du ska ge dem något som passar. Det är supersvårt men ett säkert tips är att ge bort en blomma. När det gäller blommor så ska du välja dem med omsorg och krysantemum passar perfekt som en inflyttningspresent eftersom den representerar lycka och ett bra humör. Den är även känd för att ge välbefinnande i hemmet och sedan är krysantemum såklart även otroligt vacker och finns i ett flertal färgnyanser.

Närbild på krysantemum

En engelsk trädgård

Jag älskar att läsa olika tidningar om hus och hem och gå in på hemsidor där jag kan läsa allt om trädgårdar och växter, för att hitta inspiration till min egen trädgård. Just nu läser jag mycket om engelska trädgårdar. I en sådan finns ofta olika sorters rosor och det har jag redan. Det ska vara stora prunkande rabatter och dessa kan man fylla med bland annat vackra rosor och mina favoritblommor geranier. Min favoritros är Lady of Shallot eller Austinros som den även kallas. Ett annat kännetecken för en engelsk trädgård är slingrande stenlagda gångar. Det är bäst att ta hjälp av en duktig stenläggare då det kan vara svårt att lägga en gång som är jämn och som står sig bra över tid. Jag är verkligen sugen på att anlägga en engelsk trädgård, i alla fall i en del av min trädgård och mitt första steg är att göra en kryddträdgård, den är användbar oavsett vilket tema jag har.

Den blomstertid nu kommer

Nu är sommaren snart här och trädgårdsarbetet är redan i full gång. Här har det rensats, krattats och grävts så det står härliga till! Trädgården min är inte jättestor, men jag får plats med det väsentliga som ett litet trädgårdsland och några fina blomsterrabatter. Mina blomsterplanteringar är jag särskilt stolt över. Jag blandar perenner med årsblommor så att jag både har de som återkommer men samtidigt kan plantera lite nytt varje år. Jag ser till så att jag alltid har något som blommar, först vår-, sedan sommar- och höstblommor. På det sättet har jag ett prunkande blomsterhav under hela säsongen.

Många olika sorters blommor

Skötselråd för orkidéer

En vanlig gå bort-present är en vacker orkidé i kruka. Det viktigaste är att placera orkidén på en ljus plats, utan drag och direkt solsken. Jag brukar ta ut innerkrukan och ställa ner den i ett vattenbad i drygt en minut och därefter låta växten rinna av. På så sätt undviker man att övervattna den.

En blommande orkidé

Doften av blommor är min favoritlukt

Nu när julen är över så har även mina julstjärnor blommat färdigt. Jag önskar att jag hade kunnat plantera dem så att de blir till stora träd som man ser när man är utomlands, helt fantastiskt! Har fortfarande hyacinter kvar som luktar så otroligt gott och jag hoppas att de klara sig ännu längre. Doften av blommor är det absolut bästa jag vet. Det är så skönt att komma hem efter jobbet och mötas av den vackra synen av nya snittblommor, fina krukor eller blommor som doftar ljuvligt. Något som jag tycker mindre om däremot är lukten av rök. Min svåger håller på att sluta att röka och har köpt en vape för att hjälpa honom. vet du vad vape är? Det visste inte jag förrän han berättade om det. Mitt första intryck är att det luktar mycket mindre och om det kan hjälpa honom att sluta röka så är det verkligen något positivt.

Kvinna som använder en vape
Flera stycken julstjärnor

Skötsel för snittblommor

Jag har två bra tips på hur man får sina snittblommor att hålla längre. Det första är att skära en ny snittyta på stjälken när man har kommit hem, snitta diagonalt med en vass kniv. Det andra är att ställa dem i rumstempererat vatten och byta vatten varannan dag så blommar de fint och länge!

Blommor i vas